_DSC8956_DSC8960_DSC8952_DSC8932_DSC8934
CSIRO – New Soil Store and Reseach Facility

Project location:

Client:
CSIRO

Year of completion:
2016

Project cost/budget:

Project description:

The second component of a project to deliver new PC2/QC2 Glasshouse and Research Facilities for CSIRO Agriculture and CSIRO Land and Water at the WAITE campus Adelaide.
The project has three main components, a warehouse facility with high bay racking for soil samples that are used for agricultural research, new PC2 (Physical Containment level 2) and QC 2 (Quarantine Containment level 2) Growth and Controlled Environment Research facilities and a new repository for low grade radioactive materials that are produced and used on the site (Radiation Store).
While the Soil Store component is relatively simple and makes up the majority of the building envelope, the context of its surroundings, being prominently located adjacent the Adelaide University’s Wine Innovation Centre, dictates a design response that is simple, elegant and appropriate as a backdrop to the WIC. The research component (Growth, CE Rooms and Radiation Facility) which make up less than a quarter of the floor area have been integrated such that the overall form presents as much more than a storage shed, and reflects the importance of the research functions carried out within. The research components are technically challenging from a servicing and containment viewpoint with strict adherence to construction detailing and regulatory requirement’s required to achieve third party certification.